Zwarte ruiter

zwarte ruiter

Zwarte ruiter (Tringa erythropus)

Met zijn lichaamsgrootte van 30 tot 32 cm is de zwarte ruiter iets groter dan een merel. Zwarte ruiters broeden niet in Nederland en komen in kleine aantallen als wintergast voor. De meeste kans om een zwarte ruiter te zien is tijdens de trekperiode, wanneer ze ons land aandoen als tussenstop tussen hun broed- en overwinteringsgebieden.

Waar leeft de zwarte ruiter?

Broeden doen de zwarte ruiters in de open taiga’s en toendra’s van Noordoost-Europa. Zwarte ruiters overwinteren bij ons in kleine aantallen en daarnaast langs een aantal kusten van West- en Zuid-Europa. Ze zoeken dan vooral kuststroken met zachte slik op, zoals het Waddengebied. Veel andere zwarte ruiters trekken door naar gebieden in Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Wat eet de zwarte ruiter?

Het voedsel van de zwarte ruiter bestaat volledig uit dierlijk voedsel zoals wormen, kreeftachtigen, vliegen, waterkevers en andere waterinsecten. Bij het zoeken naar voedsel gebruiken ze hun lange snavel als tastorgaan.

Hoe herken je de zwarte ruiter?

In het zomerkleed doet de zwarte ruiter zijn naam eer aan. Het verenkleed is dan erg donker van kleur en de rug bevat dan lichte stippen. In het winterkleed is de rug grijzig van kleur en de onderzijde van het lichaam wit. In het winterkleed hebben ze ook een witte wenkbrauwstreep boven het oog. De zwarte ruiter heeft een lange snavel die iets naar beneden gebogen is. Daarbij hebben ze roodachtige poten die in het zomerkleed donkerder van kleur zijn.

Weetjes over de zwarte ruiter

  1. Classificatie: Tringa (geslacht) – Strandlopers en snippen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).