Zwarte mees

Zwarte mees (Periparus ater)

Zwarte mees (Periparus ater)

De zwarte mees heeft een lengte van ongeveer 11 cm en is daarmee kleiner dan de koolmees. De zwarte mees heeft een zwarte kop met witte wangen en een witte vlek in de nek. De rug van de zwarte mees is grijs en de onderkant grauwig van kleur. Op de vleugels zitten twee onopvallende witte streepjes. De zwarte mees is een standvogel die op de Veluwezoom broedt en daar het hele jaar voorkomt. Het mannetje en vrouwtje zijn qua uiterlijk gelijk.

Leefomgeving van de zwarte mees

Naast de Veluwezoom komt de zwarte mees vooral voor op zandgronden met naaldbossen. Naaldbossen waarin ook een aantal hogere exemplaren staan hebben de voorkeur. Ook in gemengde bossen, parken en tuinen kan je de zwarte mees tegenkomen. Dit echter minder vaak dan bijvoorbeeld de koolmees. 

Wat eet de zwarte mees?

Aan zijn smalle en spitsige snavel kan je zien dat de zwarte mees een insecteneter is. Spinnetjes, insecten, rupsen, torretjes en andere ongewervelde diertjes worden gegeten zolang deze aanwezig zijn. In het najaar en de winter eet de zwarte mees ook zaden van vooral de fijnspar. Maar ook beukennootjes en zaden van andere sparren en dennen worden gegeten. De zwarte mees is een hamsteraar, want hij verstopt voedsel tussen bijvoorbeeld de boomschors om het later weer op te halen.

Roep en zang van de zwarte mees

Roep

De roep van de zwarte mees bestaat uit een gerekt tjieeee of een sie-si-si-si-si.

Zang

De zwarte mees zing van februari tot juli en meestal doet hij dat vanaf het hoogste punt van een van de hoogste bomen binnen zijn territorium. De zang lijkt op het fietspompje van de koolmees maar dan sneller, zoals: fi-tsju  fi-tsju  fi-tsju  fi-tsju.

Weetjes over de zwarte mees

  • Classificatie: Periparus (geslacht) – echte mezen (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Het broedseizoen van de zwarte mees loopt van april tot in juni. Het nest wordt gemaakt in bestaande boomholtes, nestkastjes, tussen boomstronken of oude muizenholletjes.
  • Zwarte mezen verzorgen een à twee broedsels per jaar dat bestaat uit ongeveer acht eieren.

Zwarte mees (Periparus ater)