Zomertaling

zomertaling

Zomertaling (Spatula querquedula)

De zomertaling is een eend die ook in Nederland broedt. Helaas loopt het aantal broedparen bij ons en in andere landen steeds verder terug. Inmiddels staan ze zelfs op de rode lijst. De zomertaling is ongeveer 40 cm groot en heeft een spanwijdte van zo’n 60 cm.

Waar leeft de zomertaling?

De zomertaling heeft een voorkeur voor leefgebieden zoals ondiepe meren, moerassen, rietlanden en drassige en ondergelopen weilanden. Belangrijk is dat de waterkwaliteit goed is en dat er voldoende vegetatie aanwezig is om ongestoord te kunnen broeden? Overwinteren doen ze in Noord- en Midden-Afrika.

Wat eet de zomertaling?

Het voedsel van de zomertaling bestaat hoofdzakelijk uit plantaardig materiaal zoals waterplanten, gras en zaden. Tijdens het broedseizoen eten ze ook dierlijk voedsel zoals insecten en waterdiertjes.

Hoe herken je de zomertaling?

Het mannetje heeft een donkerbruine kop met de kenmerkende witte streep boven het oog. Het verenkleed van het mannetje is bruin van kleur waarbij de flanken wit-grijs zijn.Het vrouwtje heeft een bruin verenkleed met donkere vlekken. Het vrouwtje heeft een donkere oogstreep die aan de boven- en onderzijde is voorzien van een lichte streep.

Weetjes over de zomertaling

  1. Classificatie: Spatula (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse)
  2. Zomertalingen zijn aardig schuw en verbergen zich vaak in de vegetatie.
Zomertaling, vrouwtje

Zomertaling, vrouwtje