Zilverplevier

zilverplevier

Zilverplevier (Pluvialis squatarola)

Met een lichaamsgrootte van rond de 29 cm is de zilverplevier ongeveer net zo groot als een merel. Zilverplevieren broeden niet in Nederland, maar komen bij ons wel voor als wintergast en doortrekker.

Waar leeft de zilverplevier?

De zilverplevier broedt op de noordelijke toendragebieden van bijvoorbeeld Rusland en Alaska. Ze overwinteren bij ons in Nederland en langs de kusten van West- en Zuid Europa. Een deel trekt zelfs verder om te overwinteren tot aan Zuid-Afrika. Dan verblijven ze vooral in getijdegebieden, zoals wad- en slikplaatsen, langs stranden en rondom kwelders.

Wat eet de zilverplevier?

Tijdens get broedseizoen bestaat het voedsel van de zilverplevier hoofdzakelijk uit ongewervelde dieren, zoals insecten. Daarnaast eten ze ook zaden. Gedurende de winter- en rustperiode, die vaak plaatsvindt in de buurt van kusten, eten ze bijvoorbeeld zeepieren, mosselachtigen, garnalen en krabjes. Zilverplevieren vinden hun prooi, die in of op de grond leven, visueel. Dit doen ze al lopend, waarna ze stoppen en naar de prooi pikken. Deze foerage techniek is specifiek voor plevieren.

Hoe herken je de zilverplevier?

Het verenkleed van de zilverplevier is aan de bovenzijde zwart en voorzien van witgrijze vlekken. In hun zomerkleed hebben zilverplevieren een zwarte buik, borst en onderzijde van het gezicht, tot aan ooghoogte. In het winterkleed zijn de zwarte kleuren verdelen en zijn de kleuren fletser. Zilverplevieren hebben een zwarte snavel en donker gekleurde poten.

Weetjes over de zilverplevier

  1. Classificatie: Pluvialis (geslacht) – Kieviten en plevieren (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. De zilverplevier lijkt op de goudplevier. Bij de zilverplevier is de bovenzijde van het verenkleed zwart en voorzien van witgrijze vlekken. Bij de goudplevier is de bovenzijde geelbruin en voorzien van zwarte en witte vlekken.