Witwangstern

witwangstern

Witwangtern (Chlidonias hybrida)

De witwangstern is een moerasstern en is in Nederland erg zeldzaam, al komen de laatste jaren steeds vaker paartjes bij ons broeden. Deze sierlijke vogels hebben een grootte van tussen de 25 en 30 cm en lijken wel op de visdief.

Waar leeft de witwangstern?

Ze hebben een voorkeur voor moerasachtige gebieden. In Nederland broeden ze onder andere rondom het Zuidlaardermeer en je komt ze ook als doortrekker tegen. De vogels die in West-Europa broeden overwinteren meestal langs de kusten van Zuid-Europa en West-Afrika.

Wat eet de witwangstern?

Het voedsel van witwangsterns bestaat onder andere uit amfibieën zoals kikkers en salamanders en ongewervelde dieren zoals wormen en insecten.

Hoe herken je de witwangstern?

Een witwangstern lijkt wel op een visdief, maar ze hebben een ondieper gevorkte staart en gedurende de zomer is de witwangstern egaal grijs van kleur en vertonen ze duidelijk witte wangen op de kop. Daarnaast heeft de witwangstern een donkergrijze buik en een korte grijze staart.

Weetjes over de witwangstern

  1. Classificatie: Moerassterns (geslacht) – Meeuwen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. In Nederland komen drie soorten moerassterns voor: de zwarte stern, de witvleugelstern en de witwangstern. De witwangstern is hiervan de meest zeldzame.