Wilde eend

Wilde eend

Wilde eend(Anas platyrhynchos)

De wilde eend is een algemeen voorkomende standvogel die een grootte heeft van ongeveer 60 cm en een spanwijdte van zo’n 90 cm. Wilde eenden worden gemiddeld ongeveer drie jaar oud.

Waar leeft de wilde eend?

Wilde eenden komen in veel verschillende leefgebieden voor. Vijvers, plassen, meren, beken en rivieren zijn allemaal locaties waar je wilde eenden aan kunt treffen. Belangrijk is dat het water voldoende voedsel bevat. Hun nest wordt gemaakt in de buurt van het water in de vegetatie, onder struiken en in boomholtes. Gedurende de winter neemt het aantal wilde eenden toe door de wintergasten uit Noord-Europa.

Wat eet de wilde eend?

Het voedsel van de wilde eend bestaat uit ongewervelde waterdiertjes, waterplanten, zaden en grassen. Hun voedsel bemachtigen ze door hun snavel aan het oppervlak door het water heen en weer te bewegen. Zo filteren ze de diertjes en plantdelen uit.

Hoe herken je de wilde eend?

In zijn prachtkleed heeft het mannetje een glanzende groene kop met onderaan de hals een smalle witte halsband. De borst is donkerbruin van kleur en de rest van het verenkleed bruin-grijzig waarbij de gekrulde staartveren zwart van kleur zijn. De snavel van het mannetje heeft een gele kleur en die van het vrouwtje is bruingeel. Het verenkleed van het vrouwtje is bruin van kleur en voorzien van donkere vlekken. Buiten het broedseizoen lijkt het mannetje op het vrouwtje. Je kunt ze dan het best van elkaar onderscheiden door het verschil in de snavelkleur. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een donkerblauwe ‘spiegel’, die is voorzien van een witte rand, op de vleugel.

Weetjes over de wilde eend

  1. Classificatie: Anas (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse).
  2. Als voorbereiding op het broedseizoen worden er gedurende de winter de paartjes gevormd. Er bestaat dan veel rivaliteit tussen de mannetjes waarbij ze soms zelfs proberen de concurrent te verdrinken.
  3. In parken kom je ook vaak mengvormen, tussen de wilde eend en andere gedomesticeerde eenden, tegen.

Wilde eend, vrouwtje

Wilde eend, vrouwtje


Wilde eend, mannetje

Wilde eend, mannetje