Visdief

visdief

Visdief (Sterna hirundo)

De visdief komt grotendeels voor aan onze kusten, maar ook in veel delen van het binnenland kun je visdieven aantreffen. De visdief is bij ons de meest voorkomende stern soort, al staat de populatie visdieven momenteel weer onder druk. Een visdief heeft een grootte van ongeveer 35 cm, dit met een spanwijdte van zo’n 75 tot 80 cm.

Waar leeft de visdief?

De visdief komt bij ons vooral aan de kust voor. Echter ook in het binnenland komen visdieven voor. Dit vooral rondom watergebieden zoals meren, moerassen en rivieren. Visdieven broeden ook in Nederland en overwinteren langs de westkusten van Zuid-Europa en de kusten van West-Afrika.

Wat eet de visdief?

Visdieven eten hoofdzakelijk visjes, zoals spiering en kleine platvisjes. Daarnaast eten ze ook garnalen, garnalen en visjes en waterdieren uit zoetwater gebieden. Vaak vangen ze hun prooi door te zweven of te bidden en dan in een stootduik de prooi te verrassen.

Hoe herken je de visdief?

De visdief heeft een lichtgrijze bovenzijde en een witte onderzijde. De kop is voorzien van een zwarte kap en een oranjerode snavel, die voorzien is van een zwarte punt. Deze zwarte punt heeft de, veel op de visdief lijkende, Noordse stern niet. De poten van de visdief zijn oranjerood van kleur. De staart is gevorkt en een visdief heeft lange en smalle vleugels.

Weetjes over de visdief

  1. Classificatie: Sterna (geslacht) – Meeuwen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. In de paringstijd geven de visdieven elkaar visjes tijdens de balts.

visdief