Taigarietgans (Anser fabalis)
De taiga rietgans lijkt erg veel op de toendrarietgans. Het grootste verschil is dat ze in andere broedgebieden hun jongen grootbrengen. Ze hebben een grootte van 70 tot 90 cm met een spanwijdte van 140 tot 175 cm.
Waar leeft de taigarietgans?
De toendrarietgans heeft de Taigazone van Rusland en Scandinavië als broedgebied en ze komen in het najaar bij ons aan om hier te overwinteren. Een deel van de toendrarietganzen overwinteren in Zweden en andere delen van het Oostzeegebied.
Wat eet de taigarietgans?
Het voedsel van de toendragans bestaat hoofdzakelijk uit plantaardig materiaal zoals grassen en oogstresten op de akkers.
Hoe herken je de taigarietgans?
Het verenkleed is grijsbruin van kleur, waarbij de bovenzijde donkerder is dan de onderzijde. De snavel is donker/zwartachtig van kleur met een oranje band net voor de punt van de snavel. De poten zijn oranje van kleur.
De taigarietgans lijkt erg veel op de toendrarietgans. De snavel en de hals van de toendrarietgans zijn wat korter dan bij de taigarietgans. Daarbij zijn de kleur van de hals en de snavel bij de toendrarietgans over het algemeen wat donkerder dan bij de taigarietgans. Het blijft echter moeilijk ze te onderscheiden, want er komt ook nog veel variatie tussen de individuele soorten voor.
Weetjes over de taigarietgans
- Classificatie: Grijze ganzen (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse)
- Lange tijd zijn de kleine rietgans, toendrarietgans en taigarietgans als een soort beschouwd en sommige biologen doen dat nog steeds. Men neemt nu steeds meer aan dat, vanwege de toch aanwezige verschillen, het drie verschillende soorten zijn. Het belangrijkste verschil is dat ze drie verschillende broedgebieden hanteren.