Steenloper

steenloper

Steenloper (Arenaria interpres)

Met zijn lichaamsgrootte van rond de 25 cm is een steenloper ongeveer net zo groot als een merel. Steenlopers broeden niet in Nederland, maar komen bij ons voor als wintergast en doortrekker. Je ziet ze dan aan de kust, vooral op strekdammen, op het wad en op zandplaten. Tijdens de trek kun je ze ook in het binnenland tegenkomen.

Waar leeft de steenloper?

Steenlopers broeden aan de rotsachtige kusten van de Scandinavische landen. Overwinteren doen ze aan de kusten van Nederland, Engeland, Ierland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal en West-Afrika.

Wat eet de steenloper?

Het voedsel van de steenloper bestaat onder andere uit verschillende soorten ongewervelde diertjes, mossels, kokkels, wormen, zeepieren en kleine visjes. Gedurende de zomer trekken ze meer het binnenland in en eten dan voornamelijk ongewervelde dieren.

Hoe herken je de steenloper?

In het zomerkleed is de rug van de steenloper roodbruin, zwart en wit gekleurd. Dan hebben ze ook een zwart-witte tekening op de kop. In het winterkleed zijn de kop en de rug grijsbruin van kleur. De onderzijde is zowel in het zomer- als winterkleed wit. Steenlopers hebben een zwart gekleurde snavel en relatief korte oranje gekleurde poten. Het mannetje en vrouwtje hebben hetzelfde uiterlijk.

Weetjes over de steenloper

  1. Classificatie: Arenaria (geslacht) – Strandlopers en snippen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. De steenloper zoek zijn voedsel vooral tussen rotsen en stenen.

steenloper