Middelste zaagbek

middelste zaagbek

Middelste zaagbek (Mergus serrator)

De middelste zaagbek is een eend met grootte van ongeveer 55 cm en een spanwijdte van een kleine 80 cm. In Nederland komen ze plaatselijk voor.

Waar leeft de middelste zaagbek?

Tijdens het broedseizoen zijn rivieren en zoetwatermeren het favoriete leefgebied van de middelste zaagbek. Buiten het broedseizoen komen ze ook aan de kust voor. Een relatief klein deel broedt in Nederland en dan vooral in Zeeland. Het merendeel van de middelste zaagbekken die bij ons voorkomen zijn wintergasten uit Noord-Europa.

Wat eet de middelste zaagbek?

Het voedsel van de middelste zaagbek bestaat voornamelijk uit vissen, maar ze eten ook amfibieën en ongewervelde dieren. Hun prooi pakken ze met de snavel die is voorzien van getande randen.

Hoe herken je de middelste zaagbek?

Het mannetje heeft een zwartgroen gekleurde kop met daaronder een witte halsband. De punkachtige kuif, de rode ogen en de roodachtige getande snavel zijn kenmerkende eigenschappen van het mannetje. Verder heeft het mannetje een bruine borst met zwarte vlekken en een zwarte rug. Het vrouwtje heeft een grijsbruin verenkleed samen met een roodachtige kop.

Weetjes over de middelste zaagbek

  1. Classificatie: Mergus (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse).
  2. Nestelen doen middelste zaagbekken op de grond en dicht bij het water.
Middelste zaagbek, vrouwtje

Middelste zaagbek, vrouwtje