Middelste bonte specht

Middelste bonte specht (Dendrocoptes medius)

Middelste bonte specht (Dendrocoptes medius)

De middelste bonte specht is een zeldzame soort, maar komt de laatste jaren meer voor op de Veluwezoom. De lengte van de middelste bonte specht bedraagt ruim 20 cm en ze hebben een spanwijdte van ongeveer 33 cm. De middelste bonte specht lijkt op de grote bonte specht, maar is wel iets kleiner. Een kenmerkend verschil is de zalmroze ‘broek’ van de middelste bonte specht.

Leefomgeving van de middelste bonte specht

Oude bossen met veel loofbomen zijn de plekken waar de middelste grote bonte specht zich thuis voelt. Hier hebben ze een voorkeur voor oude eiken. Deze zeldzame soort komt in Nederland voor in Zuid- en Oost-Nederland, waaronder de Veluwezoom. Hun nest maken ze in holtes van zowel zachte als harde boomsoorten.

Wat eet de middelste bonte specht?

Het voedsel bestaat vooral uit insecten en de larven daarvan. Daarnaast eten ze ook vruchten en nootjes. Voor het foerageren zoeken ze, in tegenstelling tot de andere spechten, vaak ook de horizontale dunnere takken op.

Zang en roep van de middelste bonte specht

De meest gehoorde contactroep klinkt als kji kè kè kè kè kè kè. De terriroiumzang lijkt wat op een gaai, zoals gjaa-gjaa-gjaa-gjaa.

Roffel
Een roffel van de middelste bonte specht zal je niet vaak horen. Als die roffelt is het 2 tot 3 keer kort achter elkaar.

Weetjes over de middelste bonte specht

  • Classificatie: Dendrocoptes (geslacht) – spechten (familie) – spechtvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Meestal brengen een legsel per jaar groot.
  • De middelste bonte specht is een standvogel die het hele jaar op de Veluwezoom voorkomt.