Lachstern

lachstern

Lachstern (Gelochelidon nilotica)

De lachstern broedt niet in Nederland en komst bij ons als schaarse doortrekker voor. Lachsterns worden ongeveer 35 tot 42 cm groot, dit met een spanwijdte van zo’n 85 tot 100 cm. Ze lijken veel op de grote stern, maar lachsterns hebben geen kuif op hun kop tijdens hun zomerkleed. Dit heeft de grote stern wel.

Waar leeft de lachstern?

De lachstern leeft vaak rondom de plekken waar ze hun voedsel vinden. Dit zijn bijvoorbeeld landbouwgebieden en bollenvelden. Broeden doet de lachstern in delen van het Middellandse-Zeegebied en langs de kusten van Denemarken en Duitsland. Overwinteren doen ze in West-Afrika.

Wat eet de lachstern?

Het voedsel van lachsterns bestaat voornamelijk uit insecten en andere ongewervelden, maar ook amfibieën zoals kikkers.

Hoe herken je de lachstern?

Het verenkleed van de lachstern is wit, dit gecombineerd met een grijzige rug. Net als de grote stern heeft de lachstern in het zomerkleed een zwarte kap op de kop. Ze hebben dan echter geen kuif. In het winterkleed hebben ze een lange donkere vlek achter het oog. De poten en de snavel zijn zwart. In tegenstelling tot de grote stern heeft de lachstern geen gele snavelpunt.

Weetjes over de lachstern

  1. Classificatie: Gelochelidon (geslacht) – Meeuwen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. Ten opzichte van de meeste andere sterns is de lachstern tijdens de vlucht goed te onderscheiden door zijn bredere vleugels.

lachstern