Kuifeend

kuifeend

Kuifeend (Aythya fuligula)

De kuifeend is een bij ons algemeen voorkomende eend die een grootte heeft van ongeveer 45 cm en een spanwijdte van zo’n 70 cm. Gemiddeld genomen worden kuifeenden 4 jaar oud, maar er zijn individuen bekend die ouder dan 20 jaar zijn geworden.

Waar leeft de kuifeend

Kuifeenden hebben een voorkeur voor moerassen, zoetwatermeren, plassen en rivieren als leefgebied. Je komt ze bij ons het hele jaar tegen, echter in de winter zijn er meer kuifeenden bij ons. Dan gaat het om wintergasten uit Noord-Europa.

Wat eet de kuifeend?

Het voedsel van de kuifeend bestaat hoofdzakelijk uit ongewervelden, zoals waterinsecten. Naast dierlijk voedsel eten ze ook waterplanten. Ze bemachtigen hun voedsel door naar de bodem te duiken.

Hoe herken je de kuifeend?

Het mannetje is grotendeels zwart gekleurd. Alleen de buik en de flanken zijn wit. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een kuif en een helder geel-oranje oog. Echter bij het mannetje is de kuif prominenter aanwezig. Het verenkleed van het vrouwtje is donkerbruin gekleurd. De kleur van de snavel is zowel bij het mannetje als het vrouwtje blauwgrijs van kleur en voorzien van een zwarte punt.

Weetjes over de kuifeend

  1. Classificatie: Aythya (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse)
  2. Kuifeenden zijn goede duikers, die vaak meer dan 1 keer per minuut een duik nemen.
  3. Hun nest bouwen kuifeenden op de grond. Het liefst in de oevervegetatie nabij het water.

kuifeend

Kuifeend, vrouwtje


kuifeend

Kuifeend, mannetje