Krombekstrandloper

krombekstrandloper

Krombekstrandloper (Calidris ferruginea)

Met een lichaamsgrootte van ongeveer 20 cm is de krombekstrandloper ongeveer net zo groot als de bonte strandloper. Ook qua uiterlijk lijken ze op elkaar. De krombekstrandloper heeft echter wat langere poten en heeft een relatief lange snavel. Bij ons komt de krombekstrandloper alleen als doortrekker voor en dan vooral in het Waddengebied. Los van wat pieken met grotere aantallen is het totaal aantal doortrekkers klein.

Waar leeft de krombekstrandloper?

Krombekstrandlopers broeden vooral op de toendra’s van de noordelijk arctische gebieden. Hun overwinteringsgebieden liggen in West-Afrika.

Wat eet de krombekstrandloper?

Tijdens de broedtijd eten ze vooral geleedpotige diertjes zoals kevers, wormen en kevers. Tijdens de winter- en rustperiode vullen ze dit aan met schelpdieren en kreeftachtigen.

Hoe herken je de krombekstrandloper?

In het zomerkleed hebben krombekstrandlopers een oranjebruine onderzijde en een donkere rug met lichte en donkere vlekken. Ze hebben een donkere snavel die iets naar beneden buigt. Daarnaast loopt er een vleugelstreep over de vleugels.

Weetjes over de krombekstrandloper

  1. Classificatie: Calidris (geslacht) – Strandlopers en snippen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. Je kunt de krombekstrandloper onderscheiden van andere strandlopers door hun licht, naar beneden, gebogen snavel.