Kneu

kneu

Kneu (Linaria cannabina)

De Kneu is een kleine zangvogel behorend tot de vinkenfamilie. Met een lengte van ongeveer 12 centimeter is deze vogel herkenbaar aan zijn kenmerkende roze borst en keel, grijsbruine verenkleed en opvallende witte vleugelstrepen. De Kneu staat bekend om zijn melodieuze zang, vooral tijdens het broedseizoen.

Classificatie: Kneuen (geslacht) – Vinkachtigen (familie) – Zangvogels (orde) – Vogels (klasse)

Waar leeft de kneu?

De Kneu komt veel voor in Nederland, met name in open landschappen zoals duinen, heidevelden en agrarische gebieden. Ze geven de voorkeur aan gebieden met voldoende struikgewas en gras om nesten te bouwen en voedsel te zoeken.

Wat eet de kneu?

De voeding van de Kneu bestaat voornamelijk uit zaden. Tijdens het broedseizoen voegen ze ook insecten toe aan hun dieet om voldoende voedingsstoffen voor hun jongen te verzamelen.

Hoe ziet de kneu eruit?

Kenmerkend voor de Kneu is de roze borst en keel, samen met het grijsbruine verenkleed. De witte vleugelstrepen zijn goed zichtbaar tijdens de vlucht. Mannetjes hebben vaak helderdere kleuren dan vrouwtjes.

Wat zijn de verschillen tussen man en vrouw?

De mannetjes onderscheiden zich door hun levendigere kleuren, vooral tijdens het broedseizoen. Vrouwtjes daarentegen hebben een meer subtiele en doffere kleuring. Het is vaak mogelijk om het geslacht van de Kneu te onderscheiden aan de hand van deze kleurverschillen.