Kleine plevier

kleine plevier

Kleine plevier (Charadrius dubius)

Met een lichaamsgrootte van rond de 15 cm is de kleine plevier ongeveer net zo groot als een huismus. Kleine plevieren broeden in relatief kleine aantallen in Nederland. Daarnaast komen ze ook als doortrekker voor.

Waar leeft de kleine plevier?

De kleine plevier kom je niet in getijdegebieden of aan het strand tegen. Het is echt een vogel van het binnenland met een voorkeur voor gebieden met een open karakter. Zo vertoeven ze veel aan de randen van rivieren, meren en waterplassen. Naast Nederland kennen ze veel broedgebieden in Europa met een concentratie in Oost-Europa. Overwinteren doen ze in Afrika, vaak ten zuiden van de Sahara. Kleine plevieren komen bij ons ook als doortrekker voor.

Wat eet de kleine plevier?

Het voedsel van de kleine plevier bestaat hoofdzakelijk uit Ongewervelden, zoals spinnen, garnalen, vliegen en kevers. Kleine plevieren vinden hun prooi op het zicht. Dit doen ze al lopend, waarna ze stoppen en naar de prooi pikken. Deze foerage techniek is specifiek voor plevieren.

Hoe herken je de kleine plevier?

Het verenkleed van de kleine plevier is aan de bovenzijde grijsbruin van kleur, dit gecombineerd met een witte onderzijde. Ten hoogte van hun nek loopt een zwarte band en over hun kop loopt een zwarte band over het oog heen tot over het voorhoofd. Om het oog zelf loopt een gele ring. De poten van de kleine plevier zijn licht oranje van kleur.

Weetjes over de kleine plevier

  1. Classificatie: Charadrius (geslacht) – Kieviten en plevieren (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
  2. De kleine plevier lijkt veel op de bontbekplevier en de strandplevier. Door de gele oog die rondom zijn oog loopt, kun je de kleine plevier snel herkennen.

kleine plevier