Grote zaagbek

grote zaagbek vrouw

Grote zaagbek vrouw

Grote zaagbek (Mergus merganser)

De grote zaagbek is een plaatselijk voorkomende eend met een lengte van ruim 60 cm en een spanwijdte van ongeveer 90 cm. Grote zaagbekken worden gemiddeld 7 jaar oud, maar er zijn individuen bekend die ouder dan 14 jaar zijn geworden. Nestelen doen ze vooral in holten in grotere bomen.

Waar leeft de grote zaagbek?

Komen voor rondom meren en riviermondingen en broeden doen ze vooral in de buurt van beboste rivieren. In Nederland komen ze als broedvogel plaatselijk voor. De meeste zaagbekken die je ziet zijn overwinteraars en doortrekkers.

Wat eet de grote zaagbek?

Het voedsel van de grote zaagbek bestaat voornamelijk uit vis die ze grijpen met hun snavel die voorzien is van getande randen. Naast vis eten ze ook ongewervelde dieren en kikkers.

Hoe herken je de grote zaagbek?

De grote zaagbek heeft een lange dunne snavel die is voorzien van getande randen en de punt van de snavel buigt iets naar beneden. Het mannetje is grotendeels wit, met een zwarte rug en een zwart-groene bovenhals en kop. De vrouwtjes hebben overwegend een grijs verenkleed waarbij de borst lichter van kleur is. De kop en bovenhals is bij het vrouwtje roodbruin van kleur.

Weetjes over de grote zaagbek

  • Classificatie: Mergus (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse)
  • De grote zaagbek vermijdt zout water. De middelste zaagbek kun je wel bij zout water vinden.
grote zaagbek

Grote zaagbek man