Grote gele kwikstaart

Grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea)

Grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea)

De grote gele kwikstaart is een redelijk zeldzame vogel die op de Veluwezoom vooral voorkomt langs de stromende beken waar deze zijn voedsel vindt. Net als de witte kwikstaart wipt de grote gele kwikstaart met zijn staart op en neer. De mannetjes hebben een gele borst en onderzijde. De vrouwtjes alleen een gele onderzijde. Grote gele kwikstaarten worden ongeveer 18 tot 20 cm groot.

Leefomgeving van de grote gele kwikstaart

De grote gele kwikstaart komt voornamelijk voor langs stromende beken en riviertjes. Af en toe ook langs stilstaand water. Belangrijk daarbij is dat er loofbomen langs het water staan. In Nederland komen ze voornamelijk voor op de Veluwe, Veluwezoom, Oost-Nederland en zuidoost Nederland.

Wat eet de grote gele kwikstaart?

De grote gele kwikstaart eet vooral insecten die ze vangt langs de oevers van beken en ander stromend water. Naast de insecten eten ze ook kleine waterdiertjes, zoals slakjes en vlokreeftjes.

Zang en roep van de grote gele kwikstaart

Roep
De roep van de grote gele kwikstaart klinkt als dzidit en is luid en metaalachtig van klank.

Zang
De zang om het territorium aan te geven is een snelle herhaling van de dzidit roep. De zang om het vrouwtje verleiden bestaat uit rollertjes, dalende fluittonen en enkele, zich snel herhalende, motiefjes.

Weetjes over de grote gele kwikstaart

  • Classificatie: Motacilla (geslacht) – kwikstaarten en piepers (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse).
  • De grote gele kwikstaart bouwt zijn nesten onder bruggen, in muren of onder overhangende oevervegetatie. Het aantal legsels bedraagt 1 tot 2 per jaar.
  • De vogels die bij ons broeden trekken ’s winters vaak naar Zuidwest-Europa. Gedurende het najaar krijgen wij te maken met de doortrek van vogels uit Noordoost-Europa.

Grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea)