Grote bonte specht

grote-bonte-specht-man-(Dendrocopos-major)

Grote-bonte-specht-man-(Dendrocopos-major)

Grote bonte specht (Dendrocopos major)

Het gaat goed met de grote bonte specht. Je komt ze steeds vaker tegen in het bos en hoort dan vaak het kenmerkende ‘KIK-KIK’. De grote bonte specht is een opvallende verschijning met zijn zwarte en witte veren gecombineerd met een rode broek. De borst is wit en de mannetjes hebben een rode vlek aan de achterkant van de kop. Vrouwtjes hebben dit niet, daar is dit zwart. De lente van de grote bonte specht is van snavelpunt tot einde staart ongeveer 25 cm. Een grote bonte specht zie je bijna nooit op de grond, want daar haalt deze zijn voedsel niet vandaan.

Leefomgeving van de grote bonte specht

De grote bonte specht vertoeft het liefst in gemende bossen, waar zowel de zachtere boomsoorten als de grove den en de berk voorkomen. Deze bomen gebruikt hij namelijk graag om zijn nest in uit te hakken. Maar ook in naaldbossen, loofbossen, parken en tuinen kan je de grote bonte specht tegenkomen. Het nest maakt de grote bonte specht het liefst in zachte boomsoorten zoals de berk en de grove den. Daar hakken zowel het mannetje als het vrouwtje in ongeveer 20 dagen het nest uit. De ingang van het nest is een rond gat. Begin april legt het vrouwtje ongeveer zes eieren en gedurende de jongen worden grootgebracht rond de maanden mei en juni.

Wat eet de grote bonte specht?

Zolang er insecten te vinden zijn eet de grote bonte specht insecten en de larven ervan die ze zoeken in het hout van verrotte bomen en tussen de schors. Daarnaast worden er ook zaden van dennen- en sparrenkegels gegeten, maar ook beukennootjes en eikels. Gedurende de het broedseizoen worden ook wel de eieren en jonge vogels van andere vogels gegeten.

Zang en roep van de grote bonte specht

De grote bonte specht herken je direct aan het kenmerkende KIK-KIK. Vooral vroeg in het voorjaar kan je de korte en snelle roffel horen die ze gebruiken om hun territorium aan te geven. 

Weetjes over de grote bonte specht

  • Classificatie: Dendrocopos (geslacht) – spechten (familie) – spechtvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Jonge spechten worden nog wel eens verward met de middelste bonte specht. Dit komt omdat bij jonge spechten de bovenkant van de kop ook rood is. Bij de middelste bonte specht is het rood echter wat lichter van kleur en heeft de kop meer wit en ontbreekt de zwarte band die bij de grote bonte specht vanaf de snavel naar de nek toe loopt.
  • Per broedseizoen roffelt de grote bonte specht wel meer dan 10.000 keer zijn snavel tegen een tak of boomstam om zijn territorium kenbaar te maken.
  • De grote bonte specht heeft een soort sponzig weefsel zitten tussen zijn bovenkaak en schedel. Dit functioneert als een schokdemper. Daarnaast wordt de klap ook nog opgevangen door net voordat de snavel de boom raakt, zijn spieren samen te trekken. Om zijn oogbal te beschermen, wordt het derde ooglid (het knipvlies) gesloten, net voordat de snavel de boom raakt.
Grote-bonte-specht-vrouwtje-(Dendrocopos-major)

Grote-bonte-specht-vrouwtje-(Dendrocopos-major)

 

vogels