Fitis

Fitis (Phylloscopus trochilus)

Fitis (Phylloscopus trochilus)

De fitis is een trekvogel die overwintert zuidelijk van de Sahara. Eind maart komen ze naar ons toe om te broeden en in september vertrekken ze weer naar hun overwinteringsgebieden. De fitis lijkt qua uiterlijk veel op de tjiftjaf. Bij de fitis zijn de poten echter lichter van kleur en de vleugels langer. Daarbij zijn de lichte wenkbrauwstreep en de geelwitte keel en borst goede herkenningspunten voor de fitis.

Leefomgeving van de fitis

De fitis leeft in zowel heel droge als natte gebieden. Op de Veluwezoom is dat bijvoorbeeld aan de randen van heidevelden en op plekken in het bos die bestaan uit jonge bomen en aanplant.

Wat eet de fitis?

Het voedsel van de fitis bestaat hoofdzakelijk uit insecten.

Zang en roep van de fitis

Roep
De contactroep van de fitis klinkt wat klagelijk met een stijgend huuuwiet.

Zang
De fitis laat zijn zang meestal horen op de top van een struik of kleinere boom. De zang is zacht en weemoedig gecombineerd met dalende tonen.

Weetjes over de fitis

  • Classificatie: Boszangers (geslacht) – Phylloscopidae (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse).
  • De fitis bouwt zijn nest op de grond tussen bijvoorbeeld gras en lage struikjes. Meestal brengen ze 1 legsel per jaar groot.
  • Tijdens de trek vliegen fitissen meestal ’s nachts en bij de straat van Gibraltar steken ze de middellandse zee over, op weg naar gebieden ten zuiden van de Sahara.

Fitis (Phylloscopus trochilus)