Dwergstern (Sternula albifrons)
De dwergstern komt in Nederland in kleine aantallen voor. Ze broeden bij ons voornamelijk in het Waddengebied en rondom de Zeeuwse wateren. Ze worden ongeveer 25 cm groot, dit met een spanwijdte van zo’n 50 cm. Hiermee is de dwergstern de kleinste bij ons voorkomende stern.
Waar leeft de dwergstern?
In Nederland komt de dwergstern hoofdzakelijk voor rondom de Zeeuwse wateren en in het Waddengebied. Daar broeden ze in kolonies in de buurt van ondiep viswater. Rondom september vertrekken ze naar de kusten van West-Afrika om te overwinteren. Tijdens het voor- en najaar trekken er ook dwergsterns langs Nederland op weg naar enerzijds hun noordelijke broedgebieden en anderzijds terug naar hun overwinteringsgebieden.
Wat eet de dwergstern?
Dwergsternen eten voornamelijk visjes en garnalen. Deze vangen ze door laag boven het water te ‘bidden’ en door middel van duikvluchten bemachtigen ze de visjes of garnalen.
Hoe herken je de dwergstern?
De dwergstern heeft een wit verenkleed in combinatie met een lichtgrijze rug. De bovenkant van de kop is zwart, waarbij er een zwarte band doorloopt over het oog heen tot aan de snavel. De snavel is geel van kleur en heeft een zwarte snavelpunt. De poten van de dwergstern zijn oranjegeel.
Weetjes over de dwergstern
- Classificatie: Sternula (geslacht) – Meeuwen (familie) – Steltloperachtigen (orde) – Vogels (klasse).
- De dwergstern valt op door zijn snelle vleugelslagen.
- In het zomerkleed heeft de dwergstern een wit voorhoofd. Dit in tegenstelling tot de meeste andere sterns, waarbij het voorhoofd alleen in het winterkleed wit is.