Bergeend

bergeend

Bergeend (Tadorna tadorna)

De bergeend is een algemeen voorkomende bont gekleurde eend die groter is dan de gemiddelde eend, maar kleiner dan ganzen. Bergeenden zijn holenbroeders die hun nest vaak bouwen in een verlaten konijnenhol of een holle boom.

Waar leeft de bergeend?

In Nederland komt de bergeend vooral langs de kust voor, maar ook in het binnenland, waar water is, kun je ze tegenkomen. Tijdens koude winters trekt een deel weg naar Engeland en Frankrijk, maar er overwinteren bij ons ook Bergeenden uit Noord-Europa.

Wat eet de bergeend?

Het menu van de bergeend bestaat grotendeels uit kleinere ongewervelde dieren, zoals wormen, schelpdieren, garnalen, insecten en slakken. Ze eten daarnaast ook plantaardig materiaal. Bergeenden staan vaak op hun kop in het water. Dit om planten en ongewervelden te zoeken die in de modder leven.

Hoe herken je de bergeend?

De zwarte hals en kop en de rode snavel zijn duidelijke kenmerken van de bergeend. Het verenkleed is in de basis wit en voorzien van bruine en zwarte delen. Daarbij loopt er, net voor de vleugels, een  oranjebruine band over het lichaam. Het mannetje heeft, tijdens het broedseizoen, een knobbel aan de bovenzijde van de snavel. Daarbij is het mannetje wat groter en sterker gekleurd dan het vrouwtje.

Tijdens de baltsperiode laten de mannetjes hoge en zachte fluitjes en trillers horen. De vrouwtjes roepen een laag klinkend ‘rra-rra-rra-rra’.

Weetjes over de bergeend

  1. Classificatie: Tadorna (geslacht) – Eendachtigen (familie) – Eendvogels (orde) – Vogels (klasse)
  1. Gemiddeld wordt een bergeend ongeveer 10 jaar oud, maar er bestaan ook uitzonderringen met een leeftijd van meer dan 20 jaar.
  2. De Waddenzee is een populair leefgebied van de bergeend. Hier komen ze vaak samen om de ruiperiode door te maken. Tijdens de ruiperiode zijn ze ongeveer vier weken niet in staat om te vliegen.

bergeend