Appelvink

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)

De appelvink leeft vooral boven in de boomtoppen, op zoek naar voedsel zoals zaden, knoppen en ook insecten. Soms komt hij ook naar de grond om zijn voedsel te verzamelen. Je moet dus een beetje geluk hebben om deze mooie vogel te kunnen bekijken. Appelvinken komen op verschillende plekken van de Veluwezoom voor. De appelvink, is in vergelijk met de andere vinken fors qua formaat. Hij wordt zo’n 17 cm groot met een spanwijdte van ongeveer 30 cm.

Leefomgeving van de appelvink

De appelvink heeft voorkeur voor de dichtere en rijke loof- en gemengde bossen. Daarbij blijft hij vaak langere tijd in hetzelfde gebied.

Wat eet de appelvink?

Bij voorkeur eet een appelvink zaden van kersen en de Spaanse aak.

Zang en roep van de appelvink

Roep
Als contactroep heeft de appelvink een licht dalend tsii. Bij een alarmsituatie laten ze een kort en fel tsik! Horen.

Zang
De zang van de appelvink hoor je zelden. Deze is zacht en bescheiden en bestaat uit een combinatie van onsamenhangende roepjes en rollertjes.

Weetjes over de appelvink

  • Classificatie: Coccothraustes (geslacht) – vinkachtigen (familie) – zangvogels (orde) – vogels (klasse)
  • Appelvinken kunnen zowel stand- als trekvogel zijn. Afhankelijk van de weersomstandigheden komen vanuit Noord-Europa appelvinken hier overwinteren. Het gebeurt ook dat appelvinken uit Nederland ’s winters naar het zuiden trekken. Meestal gaan ze dan niet verder dan Frankrijk.
  • Het aantal legsels per jaar bedraag meestal 1 en soms 2.

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)