Levendbarende hagedis (Zootoca vivipara)
De levendbarende hagedis is een kleinere hagedissoort met een lengte van 5 tot 7 cm en een lange staart van ongeveer 10 cm. Net zoals bij de hazelworm ontwikkelen de eitjes zich in het moederlichaam en komen de jongen levend ter wereld. Ze zijn bruinig van kleur wat kan variëren van kastanjebruin tot grijzig bruin. Daarbij hebben ze donkere en lichte vlekjes op de rug.
Leefomgeving van de levendbarende hagedis
De leefomgeving van de levendbarende hagedis varieert van heide- en veengebieden en open plekken in het bos tot schralere graslanden en wegbermen. Zowel in de wat vochtige als droge omgeving. Met een beetje geluk kom je ze tijdens een wandeling tegen als ze zitten te zonnen op een steen of boomstronk. Wees dan erg stil want ze zijn erg schuw en schieten snel weer de beschutting in.
Wat eet de levendbarende hagedis?
De levendbarende hagedis leeft van ongewervelde diertjes zoals wormen, spinnen en vele soorten insecten.
Weetjes over de levendbarende hagedis
- Classificatie: Zootoca (geslacht) – Echte hagedissen (familie) – Hagedissen (onderorde) – Schubreptielen (orde) – Reptielen (klasse)
- De levendbarende hagedis heeft, net zoals de andere,
- Net zoals de hazelworm laat de levendbarende hagedis als overlevingsstrategie haar staart los als ze wordt vastgepakt. De staart blijft dan doorkronkelen, wat de predator af moet leiden. Hierdoor kan de levendbarende hagedis zelf ontsnappen. De start groeit wel weer aan, maar wel een stukje korter dan de oorspronkelijke.