Hazelworm

Hazelworm-(Anguis-fragilis)

Hazelworm (Anguis fragilis)

De hazelworm lijkt op een slang maar is dat niet. Het is een hagedis waar de poten, door evolutionaire processen, zijn verdwenen. Volwassen hazelwormen worden ongeveer 30 tot 40 cm lang en hebben aan de bovenzijde een kleur dia varieert van grijs tot bruin met de kleur van hazel. De onderkant is donker grijs/zwart van kleur. Vrouwtjes kan je herkennen doordat ze vaak een donkere lengte streep over de rug hebben lopen.

Leefomgeving van de hazelworm

Vooral in bosgebieden met open plekken en een vochtige bodem kan je de hazelworm aantreffen. Daarnaast komt de hazelworm ook voor op locaties zoals wegbermen, zandgroeves, heide en houtwallen.

Wat eet een hazelworm?

Veel verschillende soorten ongewervelden staan op het menu van de hazelworm. Op slakken is hij verzot, maar eet ook wormen, spinnen en andere ongewervelden die hij tegenkomt.

 Weetjes over de hazelworm

  • Classificatie: Anguis (geslacht) – Hazelwormen (familie) – Hagedissen (onderorde) – Schubreptielen (orde) – Reptielen (klasse)
  • De jongen van hazelwormen worden meestal in juli en augustus geboren. De eitjes worden in het lichaam van het vrouwtje uitgebroed en komen levend ter wereld.
  • Overdag verstopt de hazelworm zich vaak onder stenen, stukken hout of onder bladeren.
  • Als overlevingsstrategie werpt de hazelworm haar staart vaak af als ze wordt vastgepakt. De staart blijft dan door kronkelen, wat de predator af moet leiden. Hierdoor kan de hazelworm zelf ontsnappen. De start groeit wel weer aan, maar wel een stukje korter dan de oorspronkelijke.
  • Ongeveer de helft van het lichaam van de hazelworm bestaat uit de staart.
  • Een hazelworm vervelt ongeveer drie tot vier keer per jaar.
  • In het wild kunnen hazelwormen ongeveer 10 tot 15 jaar oud worden.

Hazelworm-(Anguis-fragilis)

Hazelworm-(Anguis-fragilis)