Grote maagdenpalm

Grote maagdenpalm (Vinca major)

grote maagdenpalm

Wat zijn de kenmerken van de grote maagdenpalm?

Omschrijving: grote maagdenpalm (Vinca major) is een groenblijvende bodembedekker met glanzende, tegenoverstaande bladeren en opvallende, paarsblauwe bloemen. In Nederland gedijt deze plant goed in schaduwrijke bossen, tuinen en langs waterkanten. De plant trekt diverse insecten aan, waaronder vlinders zoals de kleine vos en het boomblauwtje, evenals bijen en hommels die zich voeden met de overvloedige nectar. Bijzonder is de langdurige bloeiperiode van maart tot september, wat zorgt voor een continue bron van voedsel voor insecten. Grote maagdenpalm staat bekend om zijn invasieve karakter, maar de dichte begroeiing biedt ook beschutting aan kleine dieren in tuinen en natuurgebieden.

Voorkomen: is een plant die van nature voorkomt in Zuid-Europa. Bij ons komen ze voor in tuinen en daaruit verwilderen ze naar bijvoorbeeld parken, bosranden en bossen

Levensduur: meerjarig

Grootte: 50-70 cm

Stengel: eirond en met behaarde bladranden

Bladeren: tegenoverstaand, eirond en met behaarde bladranden

Bloemen: violetpurper

Bloeiperiode: maart-september

Voortplanting: dubbele kokervrucht

Classificatie: Maagdenpalm (geslacht) – Maagdenpalm (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je de grote maagdenpalm?