Veldsalie

Veldsalie (Salvia pratensis)

veldsalie

Wat zijn de kenmerken van Veldsalie?

Omschrijving: Veldsalie (Salvia pratensis) is een inheemse plant in Nederland, te vinden in zonnige graslanden en open bossen. Met zijn kenmerkende violetblauwe bloemen is het een waardevolle nectarbron voor vlinders zoals het bruin zandoogje en de kleine parelmoervlinder. Andere insecten, zoals bijen en zweefvliegen, worden ook aangetrokken door de overvloedige nectar. De plant staat bekend om zijn aromatische bladeren en heeft historisch gezien medicinale toepassingen. Veldsalie gedijt goed op matig vochtige, kalkrijke bodems en kan zich verspreiden via zaad en wortelstokken. Het is een ecologisch belangrijke soort en draagt bij aan de biodiversiteit in Nederlandse natuurlijke habitats.

Voorkomen: is een pionier die vooral voorkomt in omgevingen zoals graslanden en ruderale terreinen

Levensduur: meerjarig

Grootte: 0,25-0,75 cm

Wortelstelsel: wortelstok, wortelstokrhizoom

Stengel: rechtopstaand, hol, vierkantig en behaard

Bladeren: kruisgewijs, tegenoverstaand, rozet, wortelstandig

Bloemen: blauw, paars, aar, schijnkrans, tweezijdig symmetrisch, lipbloem, tweelippig, 5 kelktanden, 15 vergroeide kroonbladen, 2 meeldraden en een bovenstandig vruchtbeginsel

Bloeiperiode: mei-juli

Voortplanting: tweeslachtig en een doosvrucht

Classificatie: Salie (geslacht) – Lipbloemen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je Veldsalie?