Look-zonder-look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata)

look-zonder-look

Wat zijn de kenmerken van Look-zonder-look?

Omschrijving: Look-zonder-look (Alliaria petiolata) is een overblijvende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Deze plant, oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa, heeft zich verspreid in Nederland en gedijt met name in vochtige loofbossen, langs bosranden en in beschaduwde tuinen. De bladeren verspreiden een kenmerkende knoflookgeur wanneer ze worden gekneusd. Look-zonder-look trekt diverse vlinders aan, waaronder het oranjetipje, klein geaderd witje en het klein koolwitje. Naast vlinders profiteren ook bijen en zweefvliegen van de nectarrijke bloemen. Een opvallend kenmerk is dat de jonge bladeren eetbaar zijn en een milde knoflooksmaak hebben, waardoor ze geschikt zijn voor salades of als kruid.

Voorkomen: is een pionier die vooral voorkomt in omgevingen zoals graslanden, waterranden, ruigtes, kapvlakten, struwelen, loofbossen en ruderale tereeinen

Levensduur: meerjarig

Grootte: 0,15-0,9 meter

Wortelstelsel: hoofd- en bijwortels

Stengel: rechtopstaand en glad

Bladeren: verspreid, niervormig, hartvormig met gegolfde, gelobde en getande bladranden

Bloemen: wit, viertallig, regelmatig, 4 kelk- en kroonbladen, 6 meeldraden en een bovenstandig vruchtbeginsel

Bloeiperiode: april-juni

Voortplanting: tweeslachtig en een hauw als vrucht

Classificatie: Alliaria (geslacht) – Kruisbloemen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je Look-zonder-look?