Klein tasjeskruid

Klein tasjeskruid (Teesdalia nudicaulis)

klein tasjeskruid

Wat zijn de kenmerken van Klein tasjeskruid?

Omschrijving: Klein tasjeskruid (Teesdalia nudicaulis) is een kleine, eenjarige plant die voornamelijk te vinden is in Nederland op zonnige, verstoorde plaatsen zoals akkers, braakliggende terreinen en langs wegen. De plant dankt zijn naam aan de karakteristieke vruchten die lijken op kleine tasjes. De bloemen zijn wit en vormen losse trossen aan het einde van de vertakte stengel. Hoewel klein, trekt deze plant verschillende insecten aan, waaronder bijen en vlinders zoals het klein geaderd witje. Een opvallend kenmerk is het gebrek aan bladeren aan de stengelbasis, waardoor de plant een bijzondere uitstraling krijgt.

Voorkomen: is een pionier die vooral voorkomt op zonnige plekken in omgevingen zoals akkers, bermen, graslanden, kapvlakten, struwelen en ruderale terreinen

Levensduur: eenjarig

Grootte: 0,03-0,2 meter

Wortelstelsel: hoofd- en bijwortel

Stengel: rechtopstaand, glad en hol

Bladeren: rozet, liervormig, ingesneden met een gave bladrand

Bloemen: wit, viertallig, tweezijdig symmetrisch, 4 kelk- en kroonbladen, 6 meeldraden en een bovenstandig vruchtbeginsel

Bloeiperiode: april-juni

Voortplanting: tweeslachtig en een hauwtje als vrucht

Bijzonderheden: aan de stengelbasis zitten weinig bladeren, wat de plant een specifieke uitstraling geeft. Zijn naam dankt de plant aan de vorm van de hauwtjesvruchten die op tasjes lijken.

Classificatie: Teesdalia (geslacht) – Kruisbloemen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je Klein tasjeskruid?