Kamperfoelie

Kamperfoliefamilie (Caprifoliaceae)

De plantenfamilie Kamperfoelie (Caprifoliaceae) is een diverse familie van bloeiende planten die wereldwijd voorkomt. Met meer dan 860 soorten, verspreid over ongeveer 42 geslachten, vertegenwoordigt deze familie een breed scala aan vormen en habitats. Kamperfoelies worden aangetroffen in verschillende klimaten, van gematigde streken tot tropische en subtropische gebieden.

 

Classificatie: Kamperfolie (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Plantkenmerken: kamperfoelies staan bekend om hun tegenoverstaande bladeren en vaak tegenoverstaande of vertakte groeiwijze. Ze kunnen zowel kruidachtig als houtachtig zijn, en sommige soorten hebben klimmende of slingerende stengels. De bladeren zijn meestal eenvoudig en kunnen variëren in grootte en vorm.

Bloem- en geslachtskenmerken: de bloemen van kamperfoelies zijn vaak opvallend en hebben een buisvormige structuur met meestal vijf bloembladen. Ze komen voor in verschillende kleuren, waaronder wit, geel, roze en rood, en hebben vaak een zoete geur die insecten aantrekt voor bestuiving. Kamperfoeliebloemen bevatten zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen.

Vrucht: de vruchten van kamperfoelies variëren sterk tussen de verschillende geslachten en soorten binnen de familie. Sommige produceren bessen, terwijl andere drogere vruchten zoals capsules hebben. Deze vruchten bevatten zaden en dienen als voedselbron voor verschillende dieren in de natuur.

 

Bekijk de kamperfoelie planten van de Veluwezoom

grote kaardebol
gewone veldsla