Helmkruid

Helmkruidfamilie (Scrophulariaceae)

De plantenfamilie Helmkruid (Scrophulariaceae) omvat een diverse groep van kruidachtige planten en struiken die wereldwijd voorkomen. Met meer dan 200 geslachten en ongeveer 5.000 soorten, vertegenwoordigt deze familie een breed scala aan vormen, maten en habitats. Helmkruiden zijn te vinden in diverse omgevingen, variërend van bergachtige gebieden tot vochtige bossen en droge woestijnen.

 

Classificatie: Helmkruid (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Plantkenmerken: helmkruiden worden gekenmerkt door hun vaak buisvormige, lipvormige bloemen en eenvoudige, tegenoverstaande bladeren. Ze kunnen eenjarig, meerjarig, kruidachtig of houtig zijn, afhankelijk van de soort. Sommige helmkruiden hebben ook knolvormige wortelstokken of uitlopers.

Bloem- en geslachtskenmerken: de bloemen van helmkruiden hebben meestal vijf bloembladen die zijn gerangschikt in een asymmetrische buis. Ze kunnen variëren in kleur van wit en geel tot roze, paars en rood. Helmkruiden hebben zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en worden vaak bestoven door insecten zoals bijen en vlinders.

Vrucht: de vruchten van helmkruiden zijn vaak kleine capsules of bessen die zich ontwikkelen na bestuiving. Deze vruchten bevatten talrijke kleine zaden en kunnen barsten of openspringen om de zaden te verspreiden wanneer ze rijp zijn. Deze verscheidenheid aan vruchten draagt bij aan de succesvolle verspreiding en voortplanting van helmkruiden in verschillende habitats.

 

Bekijk de helmkruid planten van de Veluwezoom

 

keizerskaars