Grassen

Grassenfamilie (Poaceae)

De plantenfamilie Grassen (Poaceae), ook wel bekend als de grassenfamilie, is een van de meest diverse en wijdverspreide plantenfamilies ter wereld. Met meer dan 10.000 erkende soorten vertegenwoordigt deze familie een enorme verscheidenheid aan grassen, granen en bamboes. Grassen zijn te vinden in vrijwel alle delen van de wereld, van tropische regenwouden tot koude toendra's, en spelen een cruciale rol in ecosystemen, landbouw en menselijke culturen.

 

Classificatie: Poaceae  (familie) – Eenzaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Plantkenmerken: grassen zijn meestal kruidachtige planten met lange, smalle bladeren die vanuit de basis groeien. Ze hebben vaak een karakteristiek holle stengel, knopen en internodiën. De wortels van grassen zijn meestal vezelig en vormen dichte graszoden, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor bodemerosiebeheersing.

Bloem- en geslachtskenmerken: de bloemen van grassen zijn klein en onopvallend, gegroepeerd in compacte bloeiwijzen genaamd aren of aartjes. Elk aartje bestaat uit meerdere bloemen, elk met drie meeldraden en twee stempels. Grassen zijn windbestoven en produceren vaak grote hoeveelheden stuifmeel.

Vrucht: de vruchten van grassen zijn graanachtige structuren, bekend als graan of korrel, die zich ontwikkelen uit de bloem en omgeven worden door een beschermende schil. Deze zaden zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren, inclusief mensen, en vormen de basis voor veel belangrijke voedselgewassen zoals tarwe, rijst, maïs en haver.

 

Bekijk de grassen van de Veluwezoom

kruipertje