Bloedzuring

Bloedzuring (Rumex sanguineus)

Omschrijving: met zijn lichtgroene en pijlvormige bladeren en soms paarse nerven is de bloedzuring een plant die je in het wild tegen kunt komen, maar ook in moestuinen wordt gekweekt. Dit laatste vanwege zijn mooie uitstraling en omdat je deze plant in diverse gerechten kunt gebruiken. Bloedzuring is een kruid dat een hoogte bereikt van 60 tot 120 cm.
Voorkomen:  de bloedzuring heeft een voorkeur voor vochtige en niet te voedselrijke grond op een plek in de halfschaduw. De wat nattere loofbossen en beekdalen zij locaties waar je de bloedzuring tegen kunt komen. In het oosten en zuiden van Nederland komt de bloedzuring vrij algemeen voor.
Levensduur: overblijvend. 
Wortelstelsel: het wortelstelsel bestaat uit een penwortel.
Stengel: de tengere stengels zijn rechtopstaand en meestal groen en soms bloedrood van kleur.
Bladeren:
 de bladeren zijn langwerpig en worden aan de top wat smaller. De kleur van het blad is lichtgroen, soms met paarse nerven.
Bloemen: de bloemen zijn tweeslachtig en zijn lichtgroen van kleur. De pluim wordt bruinrood van kleur als deze rijp is.
Bloeiperiode: juni en juli.
Voortplanting: de vrucht bestaat uit een dopvrucht of nootje met één zaad.
Bijzonderheden: bloedzuring werd vroeger al, maar ook tegenwoordig ook gebruikt in gerechten. Het staat bekend om zijn dorstlessendheid, laxerend vermogen en bloedzuiverende werking.

Classificatie: Zuring (geslacht) – Duizendknoop (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je bloedzuring?