Tuinwegdistel

Tuinwegdistel (Onopordum acanthium)

tuinwegdistel

Wat zijn de kenmerken van de tuinwegdistel?

Omschrijving: de Tuinwegdistel (Onopordum acanthium), ook wel wegdistel genoemd, is een imposante plant met een stekelige uitstraling, die voornamelijk in Nederlandse wegbermen, ruigtes en langs tuinpaden te vinden is. Met zijn grote, gekartelde bladeren en karakteristieke paarse bloemhoofden trekt de plant diverse insecten aan, waaronder vlinders zoals de distelvlinder en diverse bijensoorten. De Tuinwegdistel staat bekend om zijn robuuste groeiwijze en kan tot wel twee meter hoog worden. Opvallend zijn de stekelige, omgekeerd gerichte haren op de bladeren en stengels, die bescherming bieden tegen grazers. Deze distel gedijt goed op zonnige, droge locaties en draagt bij aan de biodiversiteit in zijn omgeving.

Voorkomen: is een plant die vooral voorkomt in omgevingen zoals ruigtes, bermen en ruderale terreinen

Levensduur: tweejarig

Grootte: 0,5-3 meter

Wortelstelsel: penwortel

Stengel: rechtopstaand en gestekeld

Bladeren: verspreid, langwerpig, eliptisch en een getande en stekelige bladrand

Bloemen: paars, rood, hoofdje, composietenbloem, buisvormig, 5 vergroeide kroonbladen, 5 met elkaar vergroeide meeldraden en een onderstandig vruchtbeginsel

Bloeiperiode: juli-oktober

Voortplanting: tweeslachtig en een nootje als vrucht

Classificatie: Wegdistel (geslacht) – Composieten (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je de tuinwegdistel?