Speerdistel

Speerdistel (Cirsium vulgare)

Voorkomen: algemeen in Nederland en op de Veluwezoom. Komt voor op vochtige vochtige en voedselrijke bodem, zoals kapvlakten, bermen en in lichte loofbossen.
Omschrijving: een forse plant tot een hoogte van 1,20 meter. Op de bovenkant van de bladeren zitten borstelvormige haren die prikkend aanvoelen. Op de stengels zitten vleugels met stekels. Bovenop de stengels zitten vaak buisbloemen die rood tot lilapaars van kleur zijn tot een grootte van 3 tot 5 cm met een buikvorm.
Bloeiperiode: juni t/m september
Bijzonderheden: doordat de speerdistel veel stikstof uit de grond haalt, wordt de bodem na een paar jaar voedselarm. Hierdoor kunnen er dan geen speerdistels meer groeien op dezelfde grond. Pas nadat er weer nieuwe stikstof is toegevoegd kunnen er weer nieuwe speerdistels ontkiemen. Bijvoorbeeld nadat door het afsterven van planten de voeding van de bodem weer is verrijkt.

Classificatie: Vederdistels (geslacht) – Composieten (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de speerdistel?