Gele kamille

Gele kamille (Anthemis tinctoria)

gele kamille

Wat zijn de kenmerken van de Gele kamille?

Omschrijving: Gele kamille (Anthemis tinctoria), ook bekend als verfbloem, is een inheemse vaste plant in Nederland die gedijt in zonnige gebieden zoals graslanden, bermen en tuinen. Met zijn fijne, geveerde bladeren en heldergele bloemen trekt deze kamille vele insecten aan, waaronder honingbijen, hommels en vlinders zoals de kleine vuurvlinder en het oranjetipje. Kenmerkend voor de gele kamille is de aromatische geur die vrijkomt bij aanraking. Deze plant staat erom bekend gebruikt te worden voor natuurlijke kleurstoffen. Het is een robuuste bloeier die van juni tot september bloeit en een sierlijke aanvulling vormt op diverse Nederlandse landschappen.

Voorkomen: een pionier die voorkomt in ruderale gebieden

Levensduur: meerjarig

Grootte: 0,25-0,7 meter

Wortelstelsel: wortelstok - rhizoom

Stengel: behaard en rechtopstaand

Bladeren: verspreid, veerdelig en ingesneden, de bladranden zijn veerspletig, gezaagd

Bloemen: kleur geel, hoofdje, buis- en lintvormige composietbloemen, 5 schubben en 5 vergroeide kroonbladen, 5 met elkaar vergroeide meeldraden en een onderstandig vruchtbeginsel

Bloeiperiode: juni-september

Voortplanting: eenslachtig en/of tweeslachtig, nootje

Classificatie: Schubkamille (geslacht) – Composieten (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je de Gele kamille?