Duizendblad

Duizendblad (Achillea millefolium)

duizendblad

Wat zijn de kenmerken van Duizendblad?

Omschrijving: Het Duizendblad (Achillea millefolium) is een overvloedig voorkomende vaste plant in Nederland, gedijend in diverse habitats zoals graslanden, wegbermen en open bossen. Met zijn karakteristieke, sterk geveerde bladeren en clusters van kleine, stervormige bloemen bloeiend van juni tot september, trekt deze plant een scala aan insecten aan, waaronder vlinders zoals de kleine vos en de gamma-uil, en diverse bijensoorten. Duizendblad staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt traditioneel gebruikt voor diverse gezondheidsdoeleinden. Een opvallend kenmerk is de witte bloemenvariëteit die ook voorkomt. Duizendblad gedijt in verschillende bodemtypes en draagt bij aan biodiversiteit en ecosysteemgezondheid.

Voorkomen: Pionierplant die voorkomt op veel verschillende plekken, zoals graslanden, akkers, kapvlakten, loofbossen, ruigtes, etc.

Levensduur: meerjarig

Grootte: 0,15-0,5 meter

Wortelstelsel: wortelstok, hoofd- en bijwortels

Stengel: geribbeld of geribd, gevuld en rechtopstaand

Bladeren: verspreid, ingesneden en twee- tot drievoudig geveerd, de bladranden zijn veerspletig, veerdelig

Bloemen: in de kleuren wit, roze en geel, hoofdje, lintvormig, buisvormig, 5 vergroeide kroonbladeren en 5 met elkaar vergroeide meeldradig, een onderstandig vruchtbeginsel

Bloeiperiode: juni-september en oktober-januari/februari

Voortplanting: tweeslachtig, nootje

Classificatie: Duizendblad (geslacht) – Composieten (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

 

Hoe herken je Duizendblad?