Zilverspar

Zilverspar (Geslacht Abies)

De zilverspar is geen boomsoort maar een geslacht uit de familie (pinaceae) die bestaat uit ongeveer 50 verschillende soorten. Ze zijn niet inheems en komen in Nederland weinig voor. Kenmerkend voor alle soorten uit dit geslacht is dat de bevestiging van de naald op het takje op een zuignapje lijkt. De naalden zijn groen van boven en wittig met een streep aan de onderkant. De meeste zilversparren hebben slappe, vaak niet stekende naalden. Een ander verschil met een spar is dat als je bij een zilverspar de naald van het takje afhaalt de bast niet meescheurt. Bij de spar komt er een stukje van de bast mee. Bij veel zilversparren ruiken de naalden naar sinaasappel als je ze in je hand wrijft.

Daarnaast zijn de lange, rechte en cilindrische kegels ook opvallend. Deze kegels variëren in lengtes tussen de 10 en 25 cm. Onder de boom vind je meestal niet gehele kegel, maar de kegelschubben of de kern van de kegel die wat de vorm van een kaars heeft. Zilversparren kunnen lengtes tussen de 10 en 80 meter bereiken en ze kunnen ongeveer 600 jaar oud worden. Enkele soorten uit de zilverspar familie zijn de gewone zilverspar en de Nordmann spar, die vaak als kerstboom wordt gebruikt.

Weetjes over de zilverspar

  1. Het hout wordt meestal gebruikt voor papierpulp of voor het vervaardigen van triplex.
  2. Classificatie: Abies (geslacht) - Pinaceae (familie) Corniferen (orde)– Naaktzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de zilverspar?