Weymouthden

Weymouthden (Pinus strobus)

De weymouthden is omstreeks 1700 vanuit Noord-Amerika naar Europa geïmporteerd en is dus voor Nederland een uitheemse soort. Zijn naam heeft deze boom te danken aan zijn ontdekker George Weymouth. In Nederland komt de weymouthden lang niet overal voor en meestal kom je hem tegen als sierboom in parken en bossen.. De concentratie van zijn voorkomen ligt in Midden en Noord-Oost Nederland. Qua standplaats heeft de weymouthden een voorkeur voor een vochthoudende bodem op een plek met halfschaduw. De vorm van de kroon is kegelvormig en verandert op latere leeftijd naar een meer afgeplatte vorm. De naalden staan gebundeld in trosjes van vijf stuks, zijn lang, zacht en blauwgroen van kleur. De kegels van de weymouthden zijn vrij lang (10 tot 15 cm), slank, banaanvormig en vaak bedekt met witte hars. De kleur van de kegels is bruin, maar jongere kegels zijn groen van kleur en meestal rechter van vorm.

Weetjes over de weymouthden

  1. De weymouthden bereikt in Amerika een hoogte van ongeveer 60 meter en bij ons ongeveer 25 meter.
  2. Het hout is relatief licht en wordt gebruikt voor onder andere de productie van meubels, muziekinstrumenten en deuren.
  3. Classificatie: Pinus (geslacht) - Dennen (familie) Corniferen (orde)– Naaktzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de weymouthden?