Populier

Populier (geslacht Populus)

Populieren zijn een geslacht dat wereldwijd uit ongeveer 100 verschillende soorten bestaat. Daarbij vallen ze onder de wilgenfamilie, waar ze dus nauw verwant mee zijn. Oorspronkelijk komen in Nederland alleen de ratelpopulier en de zwarte populier voor, waarbij de ratelpopulier de meest voorkomende is. Daarnaast zijn er in Nederland nog veel gekweekte soorten aangeplant. Populieren kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 40 beter en ze gedijen het best op plekken met veel licht. Populieren zijn tweehuizig. Dit betekent dat er op een individuele boom alleen vrouwelijke of mannelijke bloemen voorkomen. De bloemen bestaan uit hangende katjes en de bestuiving geschiedt door de wind. Nadat de vrouwelijke katjes zijn bevrucht, blijven ze ongeveer tot in juni hangen. Zodra de doosvrucht rijp is springt deze open en komt er een zaad vrij dat omvat is door een donzige pluis. De wind zorgt dan voor verspreiding van deze zaden. Populieren hebben, net zoals wilgen, een oppervlakkige en verspreide wortelgroei. De wortels zijn echter wel sterk verankerd in de bodem. Populieren zijn snelgroeiend en kunnen een leeftijd bereiken van ongeveer 200 jaar.

Weetjes over de populier

  1. Het hout van populieren is wit tot grijzig van kleur en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het vervaardigen van klompen. In het verleden maakte men er ook pijlen van voor de pijl en boog. Dit vanwege het lichte gewicht.
  2. Rupsen bezoeken vaak populieren om van te eten.

Classificatie: Populus (geslacht) – Wilgen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de populier?