Noorse esdoorn

Noorse esdoorn (Acer platanoides)

De noorse esdoorn is een boom uit de zeepboomfamilie en komt verspreid in Nederland voor. Meestal is de noorse esdoorn aangeplant, maar ze komen ook in verwilderde vorm in loofbossen voor. Ten opzicht van de gewone esdoorn heeft de noorse esdoorn geen gezaagde maar gave bladranden en ze hebben bruine knoppen die kleiner zijn dan bij de gewone esdoorn. Daarbij hebben de lobben van het blad bij de noorse esdoorn een aantal grote spitse tanden. De bladeren staan kruisgewijs op de twijgen en de bladsteel bevat melksap. De kleur van de schors is licht grijsgroen en bladderd, in tegenstelling tot de gewone esdoorn, niet af. Bij de noorse esdoorn is de schors vaak wel overlangs iets gegroefd.

Weetjes over de noorse esdoorn

  1. Ten opzicht van de gewone esdoorn heeft de noorse esdoorn geen gezaagde maar gave bladranden en ze hebben bruine knoppen die kleiner zijn dan bij de gewone esdoorn. Daarbij hebben de lobben van het blad bij de noorse esdoorn een aantal grote spitse tanden.
  2. Bij harde wind kunnen de gevleugelde zaden van de noorse esdoorn wel tot 1 kilometer hoog de lucht ingeblazen worden en kilometers verder weer op de grond belanden.
  3. Tijdens de herfst verloopt het bladverlies bij de noorse esdoorn van boven naar benden.
  4. De bloemen van de noorse esdoorn zijn tweeslachtig. Tijdens de groei van de bloem komt echter alleen het mannelijke deel (de meeldraden) of het vrouwelijke bovenstandige vruchtbeginsel volledig tot ontwikkeling. Dus in de uitvoering zijn ze eenslachtig.
  5. De bestuiving en bevruchting van de bloemen gebeurt door insecten
  6. Het hout van de noorse esdoorn wordt gebruikt voor de vervaardiging van vloeren, meubels en muziekinstrumenten.

Classificatie: Esdoorn (geslacht) – Zeepboom (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de noorse esdoorn?