Meidoorn

Meidoorn (geslacht Crataegus)

De meidoorn, ook wel steendoorn of haagdoorn genoemd, is een geslacht binnen de rozenfamilie. Meidoorns komen voor als stuik tot een hoogte van zo’n 4,5 meter, maar ook als boom tot een hoogte van ongeveer 10 meter. Het geslacht Crataegus omvat wereldwijd enkele honderden soorten, waarvan drie in de Benelux. Vroeger kwam de meidoorn veel voor in het agrarisch landschap. Daar werd deze veel als haag ten behoeve van erfscheiding toegepast. Door de vele doornen op de takken was het een goede afscheiding voor het vee, maar ook rondom het erf. Qua standplaats houdt de meidoorn van een zonnige tot matig schaduwrijke plek, dit op enigszins natte en voedselrijke grond.

In Nederland komen de eenstijlige- (Crataegus monogyna) en tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata) voor. Een- en tweestijlig betekent dat de stamper één of twee stijlen heeft.

Verschillen tussen de een- en tweestijlige meidoorn

eenstijlig tweestijlig
bladeren Gekarteld en diep ingesneden Minder diep ingesneden
Bloesem (wit – april/mei) Onaangename geur (haring) Fijne geur
Vruchten (groen tot rood) Kleine ronde vruchten van 1 cm met 1 pit Peervormig, wat groter en 2 tot 3 pitten

Weetjes over de meidoorn

  1. Vroeger werd de meidoorn ook als medicijn gebruikt tegen een te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol gehalte.
  2. Classificatie: Crataegus (geslacht) – Rozen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de meidoorn?