Larix

Larix (Geslacht)

Larix is een geslacht waar twee in Nederland voorkomende soorten uit voortkomen. Deze twee soorten zijn de Europese larix (Larix decidua ) en de Japanse larix (Larix kaempferi) en zijn  niet inheems. Deze twee larixsoorten zijn enige algemene soorten in Nederland die ’s winters hun naalden laten vallen. De naalden van de larix zijn gedurende de lente heldergroen en gedurende het jaar verandert de kleur van zacht groen naar geel tot oranje in de herfst. De naalden staan in bundeltjes van tien tot twintig stuks bij elkaar.

Zowel de Europese- als de JapanselLarix worden voor de bosbouw ingezet, waar ze vaak door elkaar groeien.  Daarnaast komen er ook kruisingen tussen deze twee soorten voor. De Japanse larix, heeft in vergelijk met de Europese, een figuur dat breder is en meer uitspringt. Daarbij is de kroon minder compact.

Weetjes over de larix

  1. Het hout van de larix is sterk en wordt onder andere gebruikt voor schuttingen en trappen.
  2. In Nederland bereikt de larix meestal een hoogte van 20 tot 30 meter.
  3. Op de larix komt soms een zwam voor die een heksenbezem veroorzaakt. In dit geval in de vorm van gezwellen die de grote van een vuist kunnen krijgen en waaruit vaak hars loopt.
  4. Net als bij andere bomen leeft de larix, in symbiose, samen met schimmels onder de grond. Voorbeelden hiervan zijn de gele ringboleet en de holsteelboleet. Daarbij kan je ook vaak korstmossen op de stam van de Larix vinden.
  5. Classificatie: Larix (geslacht) - Dennen (familie) Corniferen (orde)– Naaktzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de larix?