Iep

Iep (geslacht Ulmus)

Iep is een geslacht binnen de iepenfamilie. Er bestaan ongeveer 40 verschillende soorten. Voorbeelden zijn: de gladde iep, ruwe iep, fladderiep en de Hollandse iep. Een iep heeft veernervige bladeren met een gezaagde of dubbelgezaagde bladrand. Het blad lijkt wel wat op dat van de haagbeuk. De iep heeft echter een kenmerkende scheve bladvoet. Iepen zijn vaak middelgrote tot  grote bomen en voorzien van een vaasvormige kroon. Iepen hebben een voorkeur voor grond die veel voedsel bevat en daarbij kalkrijk en wat vochtig is. Daarentegen groeien ze ook op drogere gronden. Als je een iep ziet met verwelkte bladeren is de kans groot dat deze de iepziekte heeft. De iepziekte wordt veroorzaakt door de iepenspintkever die een schimmel op de iep overbrengt. De schimmel groeit dan in de houtvaten die uiteindelijk verstopt raken, waardoor de bladeren verwelken.

Weetjes over de iep

  1. Een iep wordt ook wel olm genoemd.
  2. Bij een iep bloeien de bloemen voordat de bladeren aan de boom verschijnen.
  3. De schors van een iep is geliefde plek voor korstmossen.
  4. Iepenhout heeft een mooie structuur en is hard en buigzaam. Hierdoor wordt het gebruikt voor meubels en ingezet in de bouw en scheepsbouw.
  5. de iep is inheems. Er is zelfs in Nederland een boog van iepenhout gevonden die ongeveer 7.500 jaar oud was.

Classificatie: Ulmus (geslacht) - Iepen (familie) Nieuwe tweezaadlobbigen (clade)– Bedektzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je een iep?