Gewone vogelkers

Gewone vogelkers (Prunus padus)

De gewone vogelkers kan zowel als struik als boom voorkomen en komt uit de rozenfamilie. Als ze voldoende ruimte en voeding krijgen, kunnen ze wel 15 meter hoog worden. Kenmerkend voor de gewone vogelkers zijn de witte bloemen in het voorjaar, de donkerblauwe besachtige vruchten, de bruine schors en de veernervige structuur van de enkelvoudige bladeren met een gezaagde bladrand. Bij de Amerikaanse vogelkers zijn de bladeren glanzend en leerachtig. Bij de gewone vogelkers is dat niet zo. Je kan de gewone vogelkers tegenkomen in bossen, struwelen en bosschages, bij voorkeur op een bodem met zand- en leemgrond.  In Nederland komen ze vrij algemeen voor.

Weetjes over de gewone vogelkers:

  1. Bijen, mieren, kevers en andere insecten komen af op de substantie die de twee honingklieren, die aan de bladsteel zitten, afscheiden. Deze insecten zorgen ook voor de bestuiving van de bloemen.
  2. De gewone vogelkers kan niet tegen de volle zon en staat meestal geheel of gedeeltelijk in de schaduw.
  3. Vogels zijn dol op de bessen van de gewone vogelkers.
  4. Classificatie: Prunus (geslacht) - Rozen (familie) Nieuwe tweezaadlobbigen (clade)– Bedektzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de gewone vogelkers?