Gewone vlier

Gewone vlier (Sambucus nigra)

De gewone vlier is een struik/kleine boom uit de muskuskruidfamilie. In Nederland komen ze algemeen voor en kunnen een hoogte bereiken van zo’n zeven meter. De op schermen lijkende bloemen bloeien ongeveer van mei tot Juli en in september/oktober hangen de zwarte bessen aan de takken. Deze zwarte bessen worden graag door vogels gegeten en zorgen er zo voor dat de gewone vlier zich verspreid. Iedere bes bevat namelijk twee tot drie platte zaden die kunnen ontkiemen op de plek waar de vogels ze heeft uitgepoept. De schermvormige bloemen en de bessen worden vaak gebruikt om jam van te maken. Je kunt de gewone vlier herkennen aan de typische geur als je over de bladeren wrijft. Dit is een niet echt frisse geur, maar wel sterk. Een gewone vlier kan enkele tientallen jaren oud worden.

Weetjes over de gewone vlier

  1. De bestuiving van de gewone vlier vindt plaats door insecten. De bessen worden veel door vogels gegeten (vooral spreeuwen) en verspreiden zo de soort. De bessen van de gewone vlier vallen onder de steenvruchten.
  2. De plantdelen van de gewone vlier en worden dan ook niet door de meeste dieren gegeten. Een uitzondering daarop is het edelhert, die wel van de gewone vlier eet.
  3. op de gewone vlier groeit vaal de judasoorzwam.
  4. de peterselievlier is een variëteit van de gewone vlier. Deze komt ook in het wild voor.
  5. In ongedroogde vorm is het hout van de gewone vlier zacht en splintert het niet. Zodra het hout gedroogd is, wordt het hard. Van het harde hout worden wel muziekinstrumenten gemaakt.
  6. de gewone vlier wordt al heel lang gebruikt tegen diverse kwalen, zoals verkoudheid en bij vitamine C tekort.

 Classificatie: Vlier (geslacht) – Muskuskruid (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de gewone vlier?