Fijnspar

Fijnspar (Picea abies)

De fijnspar komt veel in onze bossen voor, maar het is geen inheemse soort. Je kunt hem herkennen aan horizontale stand van de takken. Dit geldt niet voor het bovendeel van de kroon, want daar zijn de takken omhoog gericht. Als de Fijnspar ouder wordt gaan de takken meer naar beneden hangen. De fijnspar heeft een smalle kroon met een kegelachtige vorm. De kleur van de schors is roodachtig bruin en glad qua uiterlijk. Als fijnsparren ouder worden, wordt de kleur donkerder, meer paarsachtig. De naalden zijn aan beide zijden donkergroen en hebben een scherpe punt. De naalden zelf zijn ongeveer 6 jaar oud voordat ze afvallen. Een fijnspar kan een hoogte bereiken van ongeveer 50 meter.

Fijnsparren zijn eenhuizig. Dit betekent hier dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke kegels op dezelfde boom voorkomen. De mannelijke kegels, die in de hele kroon voorkomen, zijn cilindervormig. De vrouwelijke kegels komen alleen in de top van de boom voor en zijn eivormig.

Weetjes over de fijnspar

  1. De fijnspar wordt veel aangeplant voor de houtproductie (vurenhout) en voor het gebruik als kerstboom.
  2. Naast de houtproductie wordt er uit de fijnspar ook terpentijn gewonnen. Hiervoor gebruikt men de harsblaren op de stam en de takken.
  3. Fijnsparren kunnen heel oud worden. Zo staat er in Zweden een fijnspar die wordt geschat op ongeveer 9.500 jaar.
  4. Classificatie: Picea (geslacht) - Pinaceae (familie) Corniferen (orde)– Naaktzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de fijnspar?