Es

Es (Fraxinus excelsior)

De es is een snelgroeiende boom die een hoogte van zo’n 40 meter kan bereiken. Essen hebben het vermogen om beschadigingen aan de bast te herstellen d.m.v. de aanmaak van cambium. Als de wonden groter zijn dan zo’n 15 cm, duurt het herstel wel lang. De bladeren van de es zijn oneven geveerd en bestaan uit 7 tot 13 deelblaadjes die lancetvormig zijn met gezaagde bladranden. Voordat het blad aan de boom komt, bloeit de es eerst. Verspreiding van de zaden gebeurt d.m.v. de wind. Hiervoor hebben de zaden vleugels zodat ze verder verspreid worden. Vanaf eind vorige eeuw zijn veel essen besmet geraakt met de schimmel “vals essenvlieskelkje”. Deze schimmel is uit Oost-Azië naar europa en Nederland overgekomen. De schimmel veroorzaakt sterfte van de takken en besmette bomen worden vaak omgezaagd.

Weetjes over de es

  1. Essenhout is taai en sterk en heeft een lichte kleur.
  2. het hout van essen heeft een vlamtekening en wordt daarom gebruikt voor de vervaardiging van vloeren en meubels. Vanwege de elasticiteit van het hout wordt essenhout ook gebruikt voor stelen van bijlen en spaden. Essenhout blijft echter niet lang goed van kwaliteit.
  3. Net zoals eiken en beuken houdt een es van voedselrijkere grond.
  4. essen kunnen, net zoals de wilg, geknot worden.
  5. Een es kan ongeveer 300 jaar oud worden.

 Classificatie: Es (geslacht) – Olijf (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de es?