Douglasspar

Douglasspar (Pseudotsuga menziesii)

De douglasspar is geen inheemse soort en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Gedurende de vorige eeuw is de douglasspar op steeds meer plekken in Nederland gepland vooral ten behoeve van de houtproductie. De naalden hebben een lengte van 20 tot 40 mm en hebben een breedte van 1 tot 1,5 mm. De kleur is glanzend donkergroen aan de bovenkant en dofgroen aan de onderzijde, waar in het midden een grijzige streep te zien is. Daarbij hebben de naalden een spitsige top. De douglasspar is eenhuizig. Dit betekent dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke voortplantingsdelen aan dezelfde boom zitten. De mannelijke kegels zitten vlak bij de toppen en de vrouwelijke ontstaan aan de uiteinden van de twijgen. Je kan de kegels van de Douglas spar gemakkelijk herkennen door de kleine ‘slangentongetjes’ die eruit steken.

De kroon van de douglasspar heeft de vorm van een piramide. Een meer afgeplatte kroon wijst op een oudere boom. De hoogte die een douglasspar kan bereiken is afhankelijk van de plaats waar die groeit. Zo worden ze in Nederland ongeveer 35 meter, in sommige delen van Europa 50 meter en in Amerika bereiken ze hoogtes van zelfs 100 meter.

De kleur van de schors is donkergrijs, waarbij jonge bomen harsblaren vertonen. Op latere leeftijd verandert de kleur naar roodbruin of purperachtig.

Weetjes over de douglasspar

  1. De naalden geven een sinaasappel geur af als je ze door de handen wrijft.
  2. Classificatie: Pseudotsuga (geslacht) - Dennen (familie) Corniferen (orde)– Naaktzadigen (clade) –Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (rijk).

Hoe herken je de douglasspar?