Braam

Braam (geslacht Rubus)

De braam is een geslacht waar ongeveer 600 soorten bramen onder vallen, waarvan ruim 150 soorten in Nederland voorkomen. De soorten zijn vaak alleen door microscopisch onderzoek van elkaar te onderscheiden. De cultuurbraam is een kruising tussen verschillende bramensoorten en wordt dan ook meestal aangeduid met de geslachtsnaam Rubus. De braam, die vaak tegenkomt langs bosranden, is vaak de gewone braam (Rubus fruticosus), ook wel bosbraam genoemd. Deze, soms imposante, struikmassa’s kunnen een hoogte van een tot drie meter bereiken. Ieder jaar groeien er nieuwe stengels aan de struik, die wel drie jaar lang groen blijven. De vruchten zitten alleen aan de tweejarige stengels, die na het dragen van de vruchten afsterven. Je ziet de gewone braam steeds vaker. Reden is de toenemende luchtvervuiling door o.a. de intensieve landbouw, veeteelt en het verkeer. Hierdoor slaan er steeds meer mineralen neer op de grond, die de grond voedzamer maken. De gewone braam gedijt daar goed op en overwoekert dan vaak andere plantensoorten die van voedselarmere gronden houden.

Voorbeelden van andere in Nederland voorkomende braamsoorten zijn: hazelaarsbraam, framboos, peterseliebraam en dauwbraam.

Weetjes over de braam

  1. De gewone braam is in het grootste deel van Nederland een algemeen voorkomende soort.
  2. Veel vogels, maar ook zoogdieren eten de bramen en verspreiden zo de zaden.
  3. Insecten zorgen voor de bestuiving en de bevruchting van de bloemen. in bossen is de braam vaak een van de weinige planten die nectar en stuifmeel aan insecten kan aanbieden.
  4. De framboos, behoort net zoals de gewone braam, tot het geslacht Rubus.

Classificatie: Rubus (geslacht) – Rozen (familie) – Nieuwe tweezaadlobbigen (clade) – Bedektzadigen (clade) – Zaadplanten (klasse) – Landplanten (stam) – Planten (Rijk).

Hoe herken je de braam?